Etikett

 1. A gyakorlásnak mindig a kölcsönös tisztelet jegyében kell folynia.
 2. Sose zavard meg a dojo légkörét udvariatlansággal, hangoskodással, durvasággal, tiszteletlenséggel.
 3. Az edzésvezetô minden utasítását rögtön és maradéktalanul hajtsd végre legjobb tudásod szerint.
 4. Az edzés minden pontján teljes összpontosítással gyakorolj.
 5. Sose ülj le háttal a kamizának. Továbbá ne támaszkodj a falnak, ne ülj nyújtott lábakkal, véletlenül se lépj át semmit (senkit!!!).
 6. Viselkedj mindig szerényen, csendesen, tisztelettudóan. Ne felejtsd el, hogy tanulni vagy itt, nem pedig az egódat kielégíteni.
 7. Soha ne beszélgess az edzésen.
 8. Sose használd más edzôruháját, vagy fegyverét.
 9. Személyes illetve egyéb ellentéteket, problémákat az edzôterembe való belépéskor felejtsd el.
 10. A körmeid legyenek mindig rendesen levágva.
 11. Órát, ékszereket, gyûrûket vedd le edzés elôtt.
 12. Ne öltözködj, ne egyél, és ne igyál a szônyegen.
 13. Tartsd be, és a társaiddal is tartasd be a szabályokat. Ne az edzésvezetô energiái pazarlódjanak el a fegyelmezéssel.

O-Sensei szabályai az Aikido gyakorlására

 1. Az aikido egyetlen csapással dönt életrôl és halálról, ezért a tanítványoknak gondosan kell követniük instruktoruk tanításait, és nem szabad vetélkedni, hogy lássák ki a legerôsebb.
 2. Az aikido egy olyan út, ami megtanít több ellenséggel bánni egyszerre. A tanítványoknak képezniük kell magukat hogy ne csak elôre, hanem minden oldalra tudjanak figyelni.
 3. Az edzésnek mindig kellemes és vidám légkörben kell folynia.
 4. Az instruktor csak egy kis szemszögét tanítja a mûvészetnek. Sokoldalú alkalmazásait minden egyes tanítványnak magának kell felfedeznie szüntelen gyakorláson és edzésen keresztül.
 5. A mindennapi gyakorlásban elôször kezdd a tested megmozgatásával és aztán haladj az intenzív gyakorlás felé. Sose erôltess bármit természetellenesen vagy ésszerûtlenül. Ha ezt a szabályt követed, akkor még az öregek sem fognak megsérülni, és kellemes és vidám légkörben folyhat a gyakorlás.
 6. Az aikido célja a test és a lélek edzése, ôszinte és komoly emberek kifejlesztése. Mivel ezeket a technikákat csak a beavatottak tanulhatják, ne áruld el másoknak, mert az lehet a következménye, hogy gengszterek kezdik el használni.

Doshu kiegészítése a szabályokhoz

 1. Az aikidot csak akkor lehet megfelelô szinten elsajátítani, ha szigorúan követik az instruktorok tanítását.
 2. Az aikido mint harcmûvészet akkor tökéletesíthetô, ha éberen figyeljük mi folyik körülöttünk, és nem hagyunk sebezhetô nyitásokat (suki).
 3. A gyakorlás kellemessé és vidámmá válik amint eleget edzettünk ahhoz, hogy a fájdalom már ne zavarjon bennünket.
 4. Ne elégedj meg azzal, amit a dojoban tanítanak. Teljesen meg kell emészteni, kísérletezni és fejleszteni kell a tanultakat.
 5. Sohasem szabad természetellenesen vagy ésszerûtlenül erôltetni a dolgokat a gyakorlásban. Mindenkinek a saját testéhez, fizikai kondíciójához és korához megfelelô gyakorlásba kell belefognia.
 6. Az aikido célja az igazán emberi én kifejlesztése. Nem használható az ego fitogtatására.